söndag 7 december 2008

Bästa fisksoppan



Jo, den heter faktiskt så! Receptet är hämtat från svenskfisk.se. Där har de en riktigt bra receptsamling för oss som gillar att käka firre. Jag har förvisso förändrat det lite, lite grann, nu är det den bästa fisksoppan enligt mig :-)

Vill man slå på stort kan man använda havskatt, lite mer vardagligt (men riktigt gott ändå förstås) blir det med sej.

I receptet står det räkor med skal, men jag vill passa på att slå ett slag för frysta skalade räkor. Perfekt att ha i frysen, kan snabbt förgylla vilken trist äggmacka som helst eller en annars ganska trist pastasås. Visserligen lite dyrt att ha som "alltid-ha-hemma-i-frysen-mat", men en påse brukar räcka förvånansvärt länge. Man behöver ju inte ha många räkor på mackan för att bli glad resten av kvällen :-)

Det här behövs till 4-5 personer:

400 g vit, fast fiskfilé, skurna i bitar
100-200 g laxfilé i bitar
300 g räkor med skal
2 msk matolja
2 gula lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
1 liten fänkål
1 purjolök
1 morot
1 palsternacka
1 burk krossade tomater
2 fiskbuljongtärningar
8 dl vatten
1-2 dl vitt matlagningsvin

färsk timjan och persilja
salt och peppar

aioli till serveringen

Hacka lök och vitlök. Skär fänkål, purjolök, palsternacka och morot i små bitar. Fräs i olja.
Tillsätt tomatkross och fiskbuljong.
Salta och peppra, låt sjuda i 5 minuter.
Lägg i fisken, sjud i 4-5 minuter. Tillsätt timjan, persilja och skalade räkor.
Servera med ett gott bröd och aioli.

1 kommentar:

Jenny sa...

Vad kul att du hittade min blogg. Så du är en ostoman då eller? Själv är jag parmesan-oman eller något haha, älskar parmesanost!! Hoppas du hittar mycket kul på min sida. Det där med grönt kommer det komma mer av nu när vi är med i Middagsfrid. Ha det gott!!