Knådandets tid är förbi! Tänk om jag hade vetat hur luftigt och saftigt bröd man kan göra utan att knåda, då hade jag sparat en hel del tid genom åren, och förmodligen bakat långt fler bröd. Det här är ett bröd man svänger ihop på kvällen på 10 minuter, ställer in i kylen och bakar i ugnen på morgonen. Grundreceptet hittade jag i en tidning men jag har modifierat det en hel del. Det är hur enkelt som helst! Och vilken glädje det är att få dra in doften av nybakt på morgonkvisten :-)
Till ett bröd:
4 dl vatten
1/2 pkt jäst
1 tsk salt
2 msk olja
1/2 dl grahamsmjöl
1/2 dl vetekli
1/2 dl vetegroddar
ca 8 dl vetemjöl
en näve hela hasselnötter
Jästen rörs ut i det kalla vattnet. Salt och olja tillsätts, därefter mjölsorterna och nötter, lite i taget tills degen släpper bunken. Man behöver inte röra länge men ändå så pass att allt är väl blandat. Degen läggs över i en avlång smord form, pudra lite vetemjöl över degen och täck sen med plastfolie. Ställ in i kylen över natten eller minst 6 timmar.
På morgonen tar man av folien och ställer in formen i nedre delen av den kalla ugnen. Sätt ugnen på 200 grader och vänta otåligt i ca 35 minuter. Stjälp upp och låt svalna. Klart!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
oj, d ska ja testa nu när ja e utan bakmaskin på jobbe. Låter super! tack
Skicka en kommentar