Det här är min version av brittiska "Broccoli and Stilton Soup". Eller det finns egentligen många versioner beroende på vad som finns hemma. Det som är ett måste är broccoli, grädde av något slag, lök av något slag, helst purjo, och någon sorts grön mögelost. Jag kombinerar gärna broccolin med spenat eller gröna ärtor. Har lagat den många gånger och alla gäster hittills har varit mycket förtjusta. Det här använde jag sist, och det räckte till fyra portioner ungefär.
En broccolibukett (stor)
Tre fyra nävar fryst spenat
En liten purjolök, strimlad
Kvibille gräddädel efter eget tycke och smak, åtminstone en halv bit (men gärna en hel :-) )
1 - 2 dl mellangrädde
En buljongtärning
Salt och peppar
Först fräser man den strimlade purjolöken i en gryta, därefter lägger man i broccolin som skurits i bitar, och slår på vatten och så att det knappt täcker. Buljongtärningen läggs också i. När broccolin börjar bli mjuk efter några minuters kokning lägger man i spenaten och grädden. Man kan här hälla av lite av vätskan och spara till senare ifall man tycker att soppan blivit i tjockaste laget. Osten läggs ner i grytan i mindre bitar och alltihop mixas en stund tills man fått en riktigt slät och fin soppa. Nu kan man smaka av med salt och peppar och ev lägga i lite mer ost om man vill ha en kraftigare smak (mixa igen om du tillsatt mer ost). Vill man kan man värma på soppan lite, men den ska inte koka nu när osten är i. Ett gott grovt bröd passar bra till, knäckebröd är inte heller dumt. Perfekt rätt nu när det börjar bli kyligt och höstigt.
1 kommentar:
Tack för receptet! Perfekt middagstips, har ju dessutom broccoli i kylen.
Ha det gott!!
/Jenny
Skicka en kommentar